Eerste recyclebare kinderwagen gepresenteerd in Shanghai

Geen fictie maar feit, begin volgend jaar zal de eerste serie babyartikelen, gemaakt volgens het Cradle to Cradle principe, van de band rollen. In Shanghai vond zojuist de lancering plaats van een kinderwagen, autostoel, kinderstoel en ledikant die volgens dit duurzame principe zijn gemaakt. Carola Siksma-Ruiters van het Nederlandse vakblad BabyWereld was daar als enige westerse journaliste getuige van.

Normaliter belanden alle baby- en kinderproducten na gebruik op de schroothoop of vinden hun weg in de tweedehandsmarkt. Bij het Cradle to Cradle principe worden alle grondstoffen die voor het product zijn benut, zorgvuldig uit elkaar gehaald en opnieuw gebruikt. Biologische componenten kunnen veilig worden gecomposteerd, technische componenten leiden tot een eindeloze stroom van recycling. Goodbaby, één van de grootste producenten van baby- en kinderproducten ter wereld, heeft met hulp van hun Nederlandse Research & Development afdeling besloten volgens dit Cradle to Cradle principe te gaan produceren. ‘Dat zo’n grote producent zijn nek durft uit te steken is bewonderenswaardig. Het is een enorme omslag voor het bedrijf zelf geweest, maar het betekent ook een gigantische ommekeer in de babyproductenmarkt. Het is nog niet bekend welke merken dit in Nederland gaan oppakken, maar ik verwacht dat dit voorbeeld navolging krijgt en anders vraagt de consument er straks wel om’, aldus Siksma-Ruiters van BabyWereld.

Te veel chemicaliën in babyproducten
Grondlegger van het Cradle to Cradle principe is Michael Braungart. Hij reikte tijdens de lancering de certificaten aan de fabriek uit en gaf daarna een interview aan Siksma-Ruiters. ‘Braungart maakte duidelijk dat met het produceren volgens Cradle to Cradle direct een ander groot probleem wordt aangepakt: bij de productie van baby- en kinderartikelen worden nog veel te veel chemicaliën verwerkt. Produceren volgens de richtlijnen van Cradle to Cradle betekent dat ieder onderdeel wordt onderzocht op de mate van toxiteit voor mens en omgeving. Braungart maakt zich ook grote zorgen over de afgifte van giftige stoffen van producten zelf, denk aan matrassen, behang, tapijt en verpakkingen. En we hebben het hier wel over de meest kwetsbare doelgroep: baby’s en kleine kinderen’, aldus Siksma-Ruiters.

Oude kinderwagen is geld waard
Produceren volgens Cradle to Cradle heeft volgens Siksma-Ruiters grote gevolgen voor de branche: ‘Je oude kinderwagen is straks geld waard. Die ga je inleveren bij de winkel, waar je er een tegoedbon of korting op een ander product voor terugkrijgt. De bekleding gaat op de composthoop en het aluminium van de frames wordt opgehaald en gerecycled voor hergebruik. Het is een compleet nieuw businessmodel in de branche.’ Deze wijze van produceren vraagt om nieuwe partnerships: ‘Ik heb grote fabrikanten van grondstoffen zien rondlopen die graag toeleverancier van Goodbaby willen worden.’ Siksma-Ruiters is met heel andere ogen naar China gaan kijken. ‘China staat bekend als kopieer- en productiemarkt, maar gaat nu zelf toonaangevende producten ontwikkelen. En hoe toepasselijk is het dat één van de grootste fabrikanten ter wereld volgens dit principe, Cradle to Cradle, van wieg tot wieg, gaat produceren?

Laat van je horen

*