Meesterwerken opnieuw vereeuwigd

E2 - Ode aan Gabrielle d’Estrées en haar zus, de hertogin van VillarsOnder de kunstenaarsnaam E2 hebben de fotografen Elizabeth Kleinveld en E Paul Julien verschillende iconen uit de kunstwereld opnieuw gefotografeerd. In de compositie heeft E2 subtiele veranderingen aangebracht met als doel de kijker uit te dagen tot een dialoog over stereotyperingen en vooroordelen over andere culturen. Twee werken uit de serie zijn geselecteerd door de jury van de ZomerExpo2012.

Kleinveld & Julien hebben voor hun E2 Portraits diverse bekende meesterwerken opnieuw gefotografeerd, waaronder werken van Titiaan, Velázquez, Rembrandt, Vermeer en Manet. De foto’s hebben subtiele veranderingen ondergaan ten opzichte van het origineel. E2 Portraits daagt de kijker uit om vanuit een ander perspectief te kijken en streeft naar bewustwording van onze eigen vooroordelen.

Historisch erfgoed
Bij de totstandkoming van de serie heeft het Nationale Toneel uit Den Haag een belangrijke rol gespeeld door verschillende pruiken en kostuums beschikbaar te stellen. Iris Elströdt, hoofd kostuumatelier van het Nationale Toneel: “Het is bijzonder hoe Elizabeth Kleinveld en E Paul Julien met simpele middelen een geheel nieuw beeld weten te creëren van bekende, historische beelden. Door de werken met andere ogen te bekijken, laten zij je de schoonheid van historisch erfgoed opnieuw ontdekken. Het Nationale Toneel steunt dit initiatief van harte, theater is vrij vluchtig en op deze manier worden onze pronkstukken voor de eeuwigheid vastgelegd.”

E2 - Ode aan De Joodse BruidZomerExpo2012
Onlangs zijn twee werken uit de serie E2 Portraits door de jury geselecteerd voor de ZomerExpo2012. De foto’s zullen van 15 juni t/m 19 augustus 2012 voor het eerst in Nederland worden tentoongesteld in het Gemeentemuseum Den Haag. Een van de geselecteerde werken is een bewerking van het dubbelportret ‘Gabrielle d’Estrées en haar zus, de hertogin van Villars’ uit de school van Fontainebleau, een van de meest bekeken werken in het Louvre. Ook zonder kennis van het origineel roept dit mysterieuze tafereel veel vragen op bij de kijker. Het andere werk is een ode aan Rembrandt van Rijns ‘De Joodse Bruid’, waarin de bruid heeft plaatsgemaakt voor een Chinese schone met aan haar zijde een vrouw.

Voor meer informatie: www.elizabethkleinveld.nl

***

Over ZomerExpo2012
De ZomerExpo2012 is van 15 juni t/m 19 augustus 2012 te zien in het Gemeentemuseum Den Haag. De ZomerExpo wordt voor de tweede keer georganiseerd en is een landelijke beeldende kunsttentoonstelling, samengesteld door open inschrijving met werken van gevestigde en niet gevestigde kunstenaars. In 2012 staat het thema liefde centraal. De werken worden anoniem gekozen, alleen de zeggingskracht en de kwaliteit van het werk telt. De werken van E2 zijn door een deskundige jury geselecteerd uit meer dan 3.000 ingezonden kunstwerken.

Over Kleinveld & Julien
E2 is een samenwerking tussen de Amerikaanse fotografen Elizabeth Kleinveld en E Paul Julien, beiden afkomstig uit New Orleans. Kleinveld & Julien werkten eerder samen aan de serie ‘Before (During) After’ over de orkaan Katrina, die inmiddels is opgenomen in de vaste collectie van het Louisiana State Museum. Met beide series wil E2 de moeilijke situatie waarin veel mensen in New Orleans, zeven jaar na Katrina, nog steeds verkeren en de vooroordelen waar de arme, zwarte bevolking dagelijks mee te maken heeft, aan de orde stellen.

 

Laat van je horen

*